ett hus ska det bli

ett hus ska det bli



Välkommen till oss :)
Här bor vi, Peter o Linnea med barnen Ella och Emil, o så en katt i en liten timmerstuga från 1800-talet.
30 min till stad, 2 till badsjö, omgivna av gärden o skog, mitt i ett litet paradis.


Nu börjar huset bli för litet för den växande familjen så det blev att bygga nytt. Det blir ett hus i gammal stil med synligt timmer, glasveranda och breda plankgolv. Här kan du följa processen från penna o papper till inflyttningsfesten!



11 mars 2013

Ritningar, lösningar o det "gyllene snittet"

Rita hus, tänka rumsindelningar och lösningar är bland det roligaste Linnea vet. Vi har nog en hel pärm med ritningar av olika hus o rum - en del verkliga hus, men främst många "drömhus". Det är en väldigt bra egenskap hon har - att kunna se och lösa problem. För problem och knepiga situationer uppstår - så är det bara, det går inte att komma undan!



Det är ju så många saker man vill plocka in i ett hus, så många funktioner och "perfekta platser" man vill försöka få med. Man har kollat på byggprogram, bläddrat i otaliga inredningstidningar, gjort urklipp och tagit kort på "fiffiga lösningar" hemma hos folk. Idébanken är enorm. I fullkomligt kaos. Eller hur?

Har man obegränsad budget, obegränsad storlek på tomt o hus, ja då skulle man ju kunna bygga allt de där. Men sådana hus blir sällan bra. De blir lätt "drömhus" - som ett tivoli eller nöjespark. Det blir häftiga hus med många coola lösningar o gadgets, men tyvärr går "drömhus" och "hem ljuva hem" sällan att kombinera. De är ofta två helt olika saker. Ett hem vill man ju ska vara trevligt, ombonat,
med mjuka intryck. Enkla  planlösningar med fyrkantiga rum utan en massa udda vinklar o vrår.
Helst ska det ju också följa gyllene snittet.



Genom åren har vi gjort många ritningar, skisser och renoveringar. Hur många kuvert har man inte kladdat ner idéer på, för att sen när man väl ville föra in det i inspirationsmappen, så är det spårlöst borta. Slängt i pappersinsamlingen. Heheh ja ni kanske känner igen er?
För varje gång lär man sig nån ny grej. Hur man kan tänka till nästa gång för att kunna disponera utrymmet bättre. Framför allt har vi lärt oss mycket av processen av överförande skisser till ritningar att saker tar plats. Mycket mer plats än man tror. Hur ofta är t.ex en yttervägg 3cm tjock, (som pennans streck motsvarar i skala), en säng bara tar upp ⅙ av golvytan, sofforna o fåtöljen tar upp 2m² och trappen 60x60cm? Här kommer därför ett tips. Så fort du kladdar ner nåt om ett husbygge eller en renovering, vare sig det är på en masonitbit, tapetremsa, ett kvitto, kollegieblock eller gör en riktig skiss/ritning - glöm inte datera!
Det blir så mycket enklare att se nästa gång om det är en aktuell idé eller bara hur man tänkte då.
För man kan ha bra mycket otur när man tänker, eller hur?



Nu hittade jag inte våra allra första utkast eller skisser, men jag fann lite annat roligt. Bl.a en tidsplan i ett gammalt skrivblock och några av de tidiga ritningar på hur vi tänkte att huset skulle se ut då.
Riktigt kul att hitta.



Här var ett tidigt försök att få in alla önskemål i vårt "drömhus". Tex. tvättnedkast, kontor, stort badrum med bastu, nisch med stora fönster och jacuzzi, smidig "halvt-i-halvt" garderobslösning för bägge sovrummen och kakelugn i master bedroom.  Sen var det ju det där med gyllene snittet,  fyrkantiga rum, utan konstiga vinklar o vrår och att alltid datera! Hehe ja ni ser, vi lever alltid som vi lär ;)


möblerat utkast av BV, 15 november 2009


utkast för ÖV, november 2009








Det är väldigt nyttigt att titta tillbaka på sånt här - att titta i spegeln. Se hur bilden förändrats sen året innan, från förra veckan, eller då när det kändes som att inget funkade eller man inte kom nånstans. För hur som haver vid dagens ända, så har vi utvecklats.

Just därför är det så skönt att titta på den här tidsplanen och se att ja, vi är en god bit på vägen - vi ligger faktiskt hyfsat bra till enligt våra beräkningar!
Det som vi inte gjort enligt planen är att gräva avlopp tvärs över gården, göra infiltrationsbädd och gräva ner jordvärmen i åkern. Men det har sina naturliga förklaringar. 2011 var ett obeskrivligt tufft år för vår familj, som vi ff försöker återhämta oss ifrån. Så vi valde helt enkelt att börja med det roliga - att timra. Grävning sköter vildsvinen och sorken så bra ändå ;)










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar