ett hus ska det bli

ett hus ska det bli



Välkommen till oss :)
Här bor vi, Peter o Linnea med barnen Ella och Emil, o så en katt i en liten timmerstuga från 1800-talet.
30 min till stad, 2 till badsjö, omgivna av gärden o skog, mitt i ett litet paradis.


Nu börjar huset bli för litet för den växande familjen så det blev att bygga nytt. Det blir ett hus i gammal stil med synligt timmer, glasveranda och breda plankgolv. Här kan du följa processen från penna o papper till inflyttningsfesten!



23 mars 2013

Efterfrågan på hjälpmedel till husbygget?



Hej
Flera av er läsare har kontaktat oss om våra jiggar vi har för att såga knutar och fogar med motorsåg.
Det är dessa jag menar.




Man följer jiggen med hjälp av två plast gejdrar som sitter fast på sågsvärdet. På så sätt får man ett repeterbart och perfekt resultat varje gång. enkelt, snabbt och med samma precision varje gång. Svärfar fick vara testperson åt ett exemplar från Logosol som tog hem den till timringskursen vi var på i Härnösand 2010. Jag har haft kontakt med Logosol sen dess och de beslutade att inte ta hem den till den svenska marknaden. De finns därmed inte att köpa i Sverige.


Gejder i hårdplast för att följa jiggen


Nu har vi sån tur att vi har sån klurig svärfar. När vi var på timringskursen tillsammans lärde vi oss massor och fick många idéer och tankar om förbättringar. Både jag och svärfar är nyfikna av naturen och försöker lära oss nya hantverk. Vi tycker om att konstruera och tillverka egna hjälpmedel.
Efter otaliga timmar ritande, funderingar, prototyper och svetsande så var resultatet att vi hade byggt våra jiggar till att såga knutar, längdskarv, T-skarv för mellan/yttervägg.

första längdskarven

jiggen för T-skarvar

första t-skarvens "hona" krävde sina mätningar

så fin blev den till slut

Vi hade även tillverkat en stocktving som håller stockarna i linje när man ska borra dymlingar och en "brygga" att hänga över stockarna så man står stadigt rakt ovanför dymlingshålet man borrar. Det blev också ett antal "lyftfästen" som vi skruvar på ovansidan av stockarna för att slippa få fula märken av gripklon när vi lyfter stockarna på plats.



stocktvingen in action
Linnea står på bryggan och borrar dymlingshål


Tillbaka till jiggarna. Våra egentillverkade föddes ur att vi märkte att den köpta Logosol-jiggen inte var anpassad alls för de traditionellt svenska laxknutarna. För det första var de gjorda för stockar av annan än vår dimension, sen verkar traditionen i Kanada vara att man inte gör "släta" laxknutar, utan att varje knut sticker ut, precis som på vanliga dalaknutar. Jag säger inte att det är något fel med den metoden - det har säkert sina fördelar, men det är inte så husen där vi bor ser ut. Det är inte så vi vill att huset ska se ut. Iom dessa "utstick" så stämde inte några mått alls och det blev ett fasligt krångel med att kapa knutarna på exakt rätt längd och vinkel för att kunna få till "släta" laxknutar.

Så här blir knutarna med Dream Dovetail Jig
så här ser husen ut med laxknutar med "hanar"

så här ser knutarna ut i vår hembygd

Det resulterade i lite knep o knåp i verkstan, med linjal, borr, såg, slipmaskin, o skruv och vips var där en helt "ny" jig, nu anpassad för våra krav. Det känns lite dumt när det finns en produkt på marknaden, att det ska kräva åtskilliga timmars arbete bara för att få den att stämma överens. Men så är det, och vi fick klura och lösa ett problem längs vägen. Jiggen från Logosol kommer från Dream Dovetail i Kanada. När jag kollade deras hemsida blev jag tyvärr lite besviken. Det kändes inte som att det var en så professionell framtoning via hemsidan, och hade inga bra instruktioner/bilder/filmer på hur produkten ska användas. Det var dessutom fasligt dyrt att få den levererad till Skandinavien.
Vi insåg snabbt att det skulle bli bökigt och ta väldigt lång tid för varje skarv som skulle göras på varje stockvarv, därför bestämde vi oss för att tillverka de andra jiggarna, efter egna idéer. Det gjordes först prototyper i masonit, sen plyfa, och till sist svetsade i bockade stålprofiler från en metallverkstad i närheten. Efter många timmars användande är vi riktigt nöjd med resultatet!

Vi har fått frågan från en del av er om det skulle vara möjligt att hyra eller köpa våra jiggar. Tyvärr är inte det möjligt än på något/några år då vi fortfarande håller på och timrar. Vad som däremot skulle vara en lösning är att om det finns intresse för det - om ni kontaktar mig här eller via e-mail - så kan jag göra en cad-ritning på våra jiggar och ni får köpa jiggen för en skälig summa, och ni får komma hit på studiebesök för att se och lära er hur jiggarna ska användas. Det är ju en mycket bättre lösning tycker vi, då det är svårt att få ut fulla potentialen av jiggarna bara av att se en bild för att sedan själv börja använda den. Det skulle vara ett alternativ om ni är intresserade. Då får ni ju dessutom möjlighet att komma och få tips, idéer och nya erfarenheter om hur man kan timra på ett enklare och smidigare sätt, som inte belastar kroppen lika mycket, utan att det för den delen blir ett "prefab" hus utan själ.


vackert stilleben

Vi vill bygga ett hus med så ärliga metoder som möjligt, med så skonsamma, moderna och beprövade metoder som möjligt. Det tror jag de skulle ha valt på 1800-talet också, bara de hade haft möjligheten. Nytt är inte alltid bättre, men att göra saker på ett vis "bara för att så har man alltid gjort" känns inte särskilt klokt det heller. Se bara på hur många metoder som man "alltid" gjort senare visat sig vara rent utav farliga. Ta t.ex  alla husdelar som genom generationerna varit gjord på asbest och andra farliga ämnen. De trodde man ju var den nya generationens byggmaterial. Men så lärde man sig mer om dessa material och insåg snabbt hur hemskt det var. Eller ta metoder som varit farliga för strukturen i huset som exempel. När vi inte använder husen på samma sätt idag som de var tänkta från början så skapar det problem. Förr isolerade man ofta golven med halm, spån, mossa eller rent av jord. Det var material som isolerade bra och man hade stor tillgång till. Med åren fick man vara där och fylla på då det packade ihop sig och blev mellanrum och fickor som gav upphov till drag. Många golv och väggar har idag ruttnat bort för att man idag ändrat förhållandena för att dessa metoder ska fungera. Jaja, nog om detta. Det jag ville förklara var vår syn på skonsamma och beprövade metoder, som ska kunna fungera lika bra om 50 år som de gör om 5.

Ja, jag hoppas att jag kunnat bjuda på lite intressant helgläsning, och inspirerat er :) Det vore väldigt kul att höra vad ni får för reaktioner och tankar när ni läst ett inlägg. Är det något ni saknar, något ni vill jag ska skriva mer om, eller bara om ni tyckt det var intressant läsning. Jag tycker det är roligt att sprida vidare de insikter och metoder vi kommit fram till, men helt utan strävan att vara en "byggnadsvårdstaliban" som vi pracka på alla andra sin egen syn på vad som är rätt och fel.
I say, pröva och se! Med de orden säger jag tack för mig för idag! Hoppas jag har kunnat inspirera er till att gå ut i verkstan/snickarboden och spendera lite kvalitetstid, din egentid. Ut och njut!


njuter med bilan i hand, i solen :)



3 kommentarer:

  1. intressant inlägg. du kanske ska ta och starta en uppfinnarverkstad. få ut lite produkter på marknaden..

    SvaraRadera
  2. hmm ja det kanske inte vore så dumt! vi har ju en del produkter som kommit till när vi slagit våra kloka huvuden ihop ;) frågan är som sagt bara om det finns efterfrågan och tillräcklig marknad för det?

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Vet ni vart man kan få tag på jiggar och verktyg för att tillverka stenkista med laxknutar?
    mvh
    Patriik

    SvaraRadera