ett hus ska det bli

ett hus ska det bliVälkommen till oss :)
Här bor vi, Peter o Linnea med barnen Ella och Emil, o så en katt i en liten timmerstuga från 1800-talet.
30 min till stad, 2 till badsjö, omgivna av gärden o skog, mitt i ett litet paradis.


Nu börjar huset bli för litet för den växande familjen så det blev att bygga nytt. Det blir ett hus i gammal stil med synligt timmer, glasveranda och breda plankgolv. Här kan du följa processen från penna o papper till inflyttningsfesten!29 december 2015

Att lägga en stock

År 2015 har varit ett händelserikt år i husbygget. Vi kom igång med timringen i maj, efter att traktor o skogskärra används flitigt i skogen under några veckor för att hämta hem timmer. 
Vi jobbade hårt alla fyra för att vara klara med vägglivet till den första juni då takstolarna var beställda. Timret har blivit vackert grånat av solen och man ser tydligt vilka stockar som är nya.


höjden börjar bli imponerande så vi använder alltid
säkerhetssele 
när vi är på stockarna.

 

             
När en stock ska på plats mäter vi och sågar till den i exakt längd, sen skruvas jiggarna dit och med elsågen kapar vi till knut och längdskarv eller spår för gåt. Alla kanter snyggas till med kniv.

Sen ska traktorn på plats och mha armen lyfts stocken upp, och till de sista centimeterna används kedjespel. 
Traktor och kärra får sedan stå kvar tills stocken är klar, så att vi har en hög punkt att fästa säkerhetsselen i. För även om det är en frihetskänsla att sväva fritt, så är det inte att rekommendera utan fallskärm ;)


hål för dymlingar(stora träplugg) borras

dymlingarna slås i nästan helt,
sedan lyfter vi stocken med kedjespel

mellan stockarna lägger vi mossa som vi plockat i vår skog,
mossan gör så att det inte blåser in mellan stockarna

När en lagom tjock sträng med mossa är utlagd firar vi ner stocken och slår i dymlingarna helt. Stocken är på plats och om någon vill flytta huset om hundrafemtio år så är det bara att med kofot lirka isär stockarna igen.
Som lego ungefär, säger barnen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar